neděle 14. září 2008

Fotoscript

Také máte digitální foťák a hromady fotek v počítači? Rádi byste těm fotkám dali řád, aby se nejmenovaly DSN_12345.JPG či P123456.JPG, ale aby jméno bylo odvozeno od chvíle, kdy byla fotka pořízena? Sám jsem tento problém řešil a nenašel jsem žádný vhodný program, který by byl plně uspokojoval mé potřeby. Chtěl jsem, aby se to jmenovalo podle vzoru:

Rok.Mesic.Den-Hodina.Minuta.Vterina - Jméno akce.jpg

třeba tedy:

2008.09.13-19.30.00 - Brno.jpg

Jak jsem napsal, žádný mi pořádně nevyhovoval, proto jsem napsal (za pomoci Filipa) script vlastní. Na začátku se zeptá script na jméno akce. Z EXIFu fotky vytáhne potřebná data (datum a cas) a vše poskládá do jména. Před vlastním přejmenováním testuje, jestli již neexistuje fotka se stejným jménem (při focení sekvencí se může stát, že v jedné vteřině se vyfotí az 3 fotky). Pokud najde takový soubor, přiřadí za vterinu -1 nebo -2, čímž se zamezí přejmenování fotek dřivějších. Neukazují se žádné informace o postupu, tedy kolik procent již je hotových, protožecelý script je velice rychlý.


Fotoscript je ke stažení z monocera, tedy odtud. Soubor fotoscript.sh jako root nakopírujte do /usr/local/bin a dejte mu práva ke spuštění ( příkazem chmod +x fotoscript.sh ). V případě problémů pište do diskuze nebo mě kontaktujte na jabber.


Script je možno volně šířit, měnit či upravovat.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Pěkné, umí to co potřebuju, jen ta akce...mohlo by to být volitelné "chcete akci pojmenovat? a/N". Rád bych se o to pokusil, ale ty znalosti :-)
díky Karel

Unknown řekl(a)...

Super věc tenhle skript...jen to jméno akce by mohlo být "přeješ si akci pojmenovat, šašku? a/N"
karel